Progovori...

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika – „Uhapsimo bolest zajedno"

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika – „Uhapsimo bolest zajedno"

Danas se u čitavom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

U Srbiji je po šesti put obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Ove godine udruženje "Progovori" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i strukovnim organizacijama održalo je veliku edukativnu tribinu pod nazivom "Uhapsimo bolest zajedno", namenjenu prevashodno ženama koje rade u srpskoj policiji. Na skupu u sali Policijske uprave Beograda prisustovalo je više od 400 žena, kojima su se obratili predstavnici Vlade Republike Srbije, brojne pacijentkinje, ali i najeminentniji stručnjaci koji se bave lečenjem raka jajnika u našoj zemlji. Sa tribine je poslata poruka da je pravovremena i tačna informacija prvi neophodan korak u borbi protiv bolesti, koji simbolično treba da omogući "najvažnije hapšenje u Srbiji".

„Želeli smo upravo ovde u MUP, koji ima oko 23 posto zaposlenih žena, pripadnica lepšeg pola koje su sestre, majke i supruge i koje rade težak, odgovoran i stresan posao, da ukažemo na značaj prevencije. Ne ostavljajte ništa za sutra, vodite računa o sebi, zdravlje zaista jeste na prvom mestu. Moramo biti odgovorne prema sebi, prema svojoj porodici i prema društvu. Nemojte da čekate, još danas idite na pregled", poručila je sa tribine "Uhapsimo bolest zajedno" Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u MUP.
Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.
„Samo ujedinjeni možemo da promenimo ovu surovu statistiku. Pacijenti, lekari, država i celokupna javnost treba da učine dodatne napore kako bismo uhapsili bolest čim se pojave prvi nagoveštaji problema. Samo je redovan pregled kakva takva zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato apelujemo na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa. Takođe, danas je dan kada želimo da skrenemo pažnju na sve one pacijentkinje koje se herojski bore protiv karcinoma jajnika. Apelujemo na nadležne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se status pacijentkinja podigao na viši nivo. Lečenje od raka jajnika zaista može i mora da bude bolje i tu su nam hitno potrebni konkretni pomaci, naglašava Zorica Velicki iz udruženja „Progovori".

„Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt. Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju, objašnjava prof.dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.