Progovori...

ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA – AKTIVIRAJ SE U BORBI PROTIV RAKA

"ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA – AKTIVIRAJ SE U BORBI PROTIV RAKA"

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, udruženje „Progovori" organizovalo je veliku edukativnu akciju na 31. Beogradskom maratonu, pod nazivom „Odustajanje nije opcija – aktiviraj se u borbi protiv raka". Nekoliko stotina ljudi podržalo je borbu protiv malignih bolesti i dalo podršku onima koji se suočavaju sa rakom. Na licu mesta u subotu bili su brojni pacijenti, lekari, predstavnici državnih i gradskih vlasti, javne ličnosti, kao i svi zainteresovani građani. Organizovano je i zajedničko fotografisanje, razgovor sa predstavnicima struke, svi prisutni su nosili majice posvećene borbi protiv raka, a volonteri su podelili nekoliko hiljada edukativnih flajera sa ciljem informisanja o uzrocima, simptomima i načinima lečenja malignih bolesti. Ko je bio u stanju da trči priključio se učesnicima maratona, ali je i samo prisustvo na licu mesta pacijentima bilo od velikog značaja.

„Naša borba je teška, naporna i iscrpljujuća do granica izdržljivosti. Sva pomoć i bodrenje familije i najbližih prijatelja je izuzetno dragocena, ali u nekom trenutku ostajemo sami i znamo da samo ako budemo dali sve od sebe šanse za pobedom postoje. Tu svoju borbu mi pacijenti poredimo sa maratonskom trkom. Duga, neizvesna, sa milion izazova. A znamo da moramo napred, da odustajanje nije opcija. Kod nas nema rangiranja, pozicija ili različitih boja medalja. Pobeda nije čak ni da stigneš do cilja, pobeda je u stvari prava, iskrena, fajterska rešenost da se trči. Pa kako bude. Najteža sportska disciplina i najteže životno iskušenje", poručuje Zorica Velicki iz udruženja „Progovori".

Na inicijativu udruženja „Progovori", a u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, ovogodišnji Beogradski maraton imao je i humanitarni karakter, s obzirom da su se prikupljala sredstva za kupovinu genetskih testova koji mogu da ukažu na mogućnost obolevanja od raka jajnika i dojke.

"U ovom trenutku Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) vrši testiranje na prisustvo mutacija BRCA gena kako kod zdravih žena sa porodičnom anamnezom i drugim faktorima rizika, tako i kod obolelih žena sa karcinomom jajnika i dojke. Ovi testovi mogu ukazati na mogućnost obolevanja kod zdravih osoba, a bitni su i za dalji tok terapije obolelih. Uspeli smo da obezbedimo određeni broj testova, ali to nije dovoljno da se testiraju sve žene kojima je to potrebno. Nadamo se da ćemo ovom akcijom prikupljanja novca za genetske testove omogućiti većem broju žena da urade genetska istraživanja", ističe dr Siniša Radulović, direktor službe za naučno-istraživačku delatnost IORS.

Promotivni kutak „Rak je izlečiv" na Beogradskom maratonu, posetio je i ministar zdravlja Republike Srbije, dr Zlatibor Lončar koji je još jednom podržao aktivnosti u okviru ove edukativne kampanje.

Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene, PRVI PO SMRTNOSTI OD SVIH GINEKOLOŠKIH KANCERA. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma ovarijuma, a jedna umre od ove bolesti.