Progovori...

SVETKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA - TU SAM DOK MUZIKA SVIRA

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika – „Tu sam dok muzika svira"

Danas se u čitavom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

U Srbiji se po četvrti put obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, ove godine pod sloganom „Tu sam dok muzika svira" sa ciljem da se skrene pažnja na žene koje žive sa rakom jajnika i kojima je neophodna sva moguća pomoć i podrška kako bi pobedile ovu izuzetno tešku bolest.

U organizaciji Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori", uz podršku Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) i Udruženja „Naša aska", održava se manifestacija na kojoj uz brojne predstavnike stručne javnosti, učešće uzimaju i poznate dame iz javnog života koje će kroz pesmu na simboličan način podržati obolele od raka jajnika. Akciju podržavaju Milica Todorović, Lena Kovačević, Bojana Stamenov, Sloboda Mićalović, Katarina Gojković, Ivana Jordan, Ana Bebić, Dragana Katić, Jelena Obućina, Dušica Novaković i drugi.

„Ne dozvolimo da muzika prestane, moramo zajedno da borimo. Za nas muzika ima mnogo veće, metaforičko značenje. Danas je muzika pesma na koncertu, ali u našim životima to treba da bude bezrezervna podrška lekara, bolje i savremenije lečenje, aparati koji rade, reagensi koji ne nestaju, razumevanje porodice i prijatelja bez ograničenja... Ako to nemamo, izgubili smo i poslednju  šansu." ističe Zorica Velicki iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori" koja se već 7 godina bori sa rakom jajnika.

O KARCINOMU JAJNIKA

Rani znaci i simptomi raka jajnika su nespecifični, pa se često propuste, zbog čega je bolest uglavnom dijagnostifikovana u odmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za IV stadijum karcinoma ovarijuma je niska i iznosi svega 25%.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 10% do 15% karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Inače, BRCA mutirani rak jajnika spada u retke bolesti.

Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije od nedavno može se obaviti BRCA testiranje – kako za zdrave žene, tako i za one kojima je već dijagnostikovan rak jajnika. Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno delovanje. Za žene kojima je postavljena dijagnoza karcinoma jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji.