Progovori...

Svetski dan borbe protiv raka jajnika - I MUŠKARCI BRINU

 

Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori" i Udruženje ginekologa onkologa Srbije (UGOS) uz podršku fudbalskih klubova Čukarički i Crvena Zvezda obeležavaju Svetski dan borbe protiv raka jajnika

Ove godine će u Srbiji po treći put biti obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Tim povodom Udruženje „Progovori" poziva sve muškarce da brinu o svojim ženama, devojkama, mamama, ćerkama, sestrama, bakama... Podrška muškaraca u borbi protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, je od izuzetnog značaja. Apelujemo na muškarce da podsećaju žene da je redovan ginekološki pregled, jednom godišnje, najbolja zaštita. Takođe, ukoliko se desi da žena nažalost oboli od raka jajnika, podrška muškaraca je zaista neophodna i dragocena.

Utakmica 27. kola Super lige Čukarički – Crvena Zvezda, koja se igra u nedelju od 19.00h, biće prava prilika da se svi muškarci pozovu da aktivno učestvuju u borbi protiv raka jajnika. Fudbaleri oba kluba nosiće, pre početka utakmice, majice sa znakom borbe protiv ove opake bolesti, čime će poručiti da je pomoć i podrška „jače polovine" u suočavanju sa ovim ginekološkim kancerom od velikog značaja. Svaki fudbaler će majicu sa svojim potpisom podeliti nekom od gledalaca, a treneri oba kluba nosiće til plave trakice – simbol borbe protiv raka jajnika. Prisutni u publici dobiće edukativne flajere sa svim neophodnim informacijama u vezi sa rakom jajnika.

Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene, PRVI PO SMRTNOSTI OD SVIH GINEKOLOŠKIH KANCERA.

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.

Pet ključnih činjenica:

1. Sve žene su ugrožene.

2. Svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasiti život.

3. Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, mnogo manje opasne bolesti.

4. Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi.

5. Mnoge žene pogrešno misle da Papanikolau test može otkriti postojanje ovog raka.