Progovori...

Tribina "Borba protiv raka jajnika" na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

U organizaciji Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori", uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije održana je

Tribina „Borba protiv raka jajnika"
Glavni cilj ove izuzetno posećene tribine je da se što više žena informiše o raku jajnika, kao i da se istakne koliko je važno da se zajedničkim snagama u što većem broju uključimo u borbuprotiv ovog ginekološkog kancera.
Tribinu je otvorio direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Prof. dr Radan Džodić, koji je izrazio zadovoljstvo što je sala amfiteatra puna, jer je rak jajnika izuzetno težak oblikkancera i važno je o njemu govoriti. Takođe, on je pohvalio odabir predavača koji objedinjuju čitav proces – od otkrivanja bolesti, preko lečenja do psihosocijalne pomoći za obolelei njihove porodice.

Uvodno predavanje održao je dr Lazar Nejković (GAK „Narodni front"). On je kazao da je rak jajnika teško dijagnostikovati, jer su njegovi simptomi nespecifični. U skladu sa tim, neophodno je stalno raditi na dodatnoj edukaciji lekara koji bi trebalo da u odnosu na faktore rizika i genetsku predodređenost na vreme prepoznaju mogućnost da je reč o kanceru jajnika. „Naravno, žene moraju shvatiti značaj redovnih ginekoloških pregleda, jednom godišnje. Nekada su najčešće obolevale žene starije od 65 godina, dok u poslednje vreme nažalost sve više obolevaju mlađe žene, što predstavlja poseban problem", istakao je Dr Nejković.
Prim. mr sc. med Suzana Vasović, direktor odeljenja kliničke laboratorije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da je lečenje raka jajnika nedovoljno regulisano, da bi po uzoru na druge zemlje i čitavu Evropu trebalo obolelim ženama omogućiti biološku terapiju. Takođe, ona je uverena da Udruženje „Progovori" treba da nastavi da aktivno deluje, kako bi uz pomoć stručne javnosti uspelo da se izbori za rešavanje administrativnih problema i za obezbeđivanje najboljih opcija lečenja raka jajnika.
Svim zainteresovanim ženama obratila se i Aneta Ćurčić, sa odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju IORS, koje je objasnila na koje načina deluje Savetovalište za pacijente, kao i to koliko je važno da žene koje obole istinski poveruju u svoje izlečenje i hrabro uđu u borbu protiv kancera. Zorica Velicki, članica Udruženja „Progovori", ispričala je svoju životnu priču i pozvala sve da se uključe u rad Udruženja „Progovori", kako bismo zajedničkim snagama savladali sve prepreke.
Tribini su, pored pacijentkinja i članica Udruženja „Progovori", prisustvovali i svoju podršku dale članice Udruženja za borbu protiv raka dojke „Budimo zajedno", kao i studenti Medicinskog fakulteta.
Nakon tribine predavači su strpljivo odgovarali na brojna pitanja iz publike koja su pokrenula svojevrsnu debatu.
Udruženje „Progovori" posle ove tribine brojnije je za više od 50 novih članova, koji su potpisali pristupnicu.
U subotu, 13. decembra, najavljeno je novo druženje sa svim zainteresovanim građanima, u TC „Ušće" od 13h.
Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene,
PRVI PO SMRTNOSTI OD SVIH GINEKOLOŠKIH KANCERA. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 900 žena, dok godišnje odnese više od 500 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.