Progovori...

Tribina na IORS-u

GENETSKO TESTIRANJE NA RAK JAJNIKA – PUT KA ADEKVATNOJ TERAPIJI

U organizaciji našeg Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori", uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Radne grupe Instituta održana je tribina na temu raka jajnika.

Prisutnima se na početku obratio prof. dr Radan Džodić, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je istakao da je vrlo važno pričati o ovom podmuklom kanceru i izrazio zadovoljstvo što je skupu prisustvovao veliki broj pacijentkinja.

Posebna nam je čast što su učešće na tribini uzeli naši eminentni stručnjaci – dr Ana Jovićević, epidemiolog, dr Petar Radlović, ginekolog, dr Ljiljana Stamatović, medikalni onkolog.
Govornici su ocenili da je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki kancer. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života. Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma ovarijuma a jedna umre od ove bolesti.

Rani znaci i simptomi karcinoma ovarijuma su nespecifični (oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor) pa se često propuste, zbog čega se bolest uglavnom dijagnostikuje u odmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicijapribližno 10% do 15% karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

Kako je istaknuto na skupu, izuzetno je bitno znati BRCA mutacioni status žena. Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno delovanje.

Za žene kojima je postavljena dijagnoza karcinoma jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji, bez obzira da li imaju BRCA1 ili BRCA2 štetnu mutaciju u vreme postavljanja dijagnoze.

Genetsko testiranje tj. poznavanje BRCAm statusa omogućava pravovremeno donošenje odluke o adekvatnoj terapiji, čime se može poboljšati njen ishod, identifikovanje žena koje mogu imati koristi od strategija smanjenja rizika, kao i informisanje članova porodice o povećanom riziku od nastanka karcinoma dojke i/ili ovarijuma.

Zorica Velicki, članica našeg Udruženja „Progovori", istakla je da je pored stalnog isticanja značaja preventivnih pregleda jednom godišnje, glavni cilj pacijentkinja – zalaganje za što bolje terapijske mogućnosti. Ona je izrazila nadu da će genetsko testiranje, koje se može obaviti u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, napraviti put ka adekvatnoj terapiji, koja bi obolelima produžila život i promenila upozoravajuću statistiku.

PARP inhibitori su ciljana terapija za pacijentkinje sa BRCAm karcinomom ovarijuma. Terapija PARP inhibitorom u terapiji održavanja, nakon završene hemioterapije, omogućava pacijentkinjama sa karcinomom ovarijuma koje imaju BRCA mutacije značajno produženje perioda do progresije bolesti.

Terapija održavanja je primena nekog agensa i posle ostvarenog povoljnog terapijskog odgovora na hemioterapijski režim, sa ciljem da se odloži progresija bolesti, odnosno produži klinički značajno preživljavanje, a da pri tome primena leka koji se daje kao terapija održavanja ne utiče negativno na kvalitet života pacijenta.

BRCAm karcinom ovarijuma spada u retke bolesti. Ovo je značajno ne samo u kontekstu male potrošnje sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za personalizovanu terapiju ove ciljne grupe pacijentkinja, već i zbog činjenice da se ovoj bolesti nažalost ne posvećuje dovoljno pažnje.

Naša članica i dugogodišnja novinarka RTS-a Ana Stamenković govorila je na temu: značaj medija u borbi protiv raka jajnika. Bez njene pomoći i podrške naš glas bi svih ovih godina bio znatno slabiji i tiši.

Ovom prilikom zahvaljujemo se i svim studentima medicine koji su prisustvovali tribini. Nakon zvaničnog dela Zorica Velicki strpljivo je odgovarala na sva njihova pitanja.