Progovori...

Lične priče

 

Zorica Velicki, dijetetičar nutricionista iz Beograda, već u dvadeset petoj godini se suočila sa rakom jajnika. Bolest je otkrivena tek nakon niza pregleda. Najvažniju bitku u početku je vodila uz podršku porodice i supruga. U međuvremenu, suprug je odlučio da je ostavi.

„Prvi simptomi su bili bol u stomaku, zatvor i nadimanje. Međutim, u tom periodu sam želela da ostanem u drugom stanju, tako da sam krenula na ginekološke preglede iz potpuno drugih razloga. Kako nisam uspevala da zatrudnim, posećivala sam sve više lekara. Tek je treći ginekolog otkrio šta zapravo nije u redu, odnosno ustanovio je da bolujem od raka jajnika. Ubrzo nakon toga sam operisana na klinici „Narodni front". Pošto su mi odstranili sve genitalne-reproduktivne organe, primila sam šest tetmana hemioterapije.

Sada, nakon četiri godine, svi rezultati su potpuno u redu. Tumor-markeri miruju i nema nikakvih recidiva bolesti. Polako ulazim u petu godinu bez raka, a doktori smatraju da je nakon pet godina bolest sasvim izlečena. Danas se osećam odlično i to mi je najbitnije".

Pristupanjem Udruženju Progovori želela je da podeli svoju priču sa što više žena i da svojim pozitivnim iskustvom pomogne onima koji se trenutno bore sa rakom jajnika. Posebno nam je zadovoljstvo što je Zorica baš na dan svog tridesetog rođendana (čime proslavlja petu godinu od suočavanja sa rakom, što je po mišljenju lekara put ka definitivnom izlečenju) govorila na tribini posvećenoj raku jajnika.

 

Zovem se Dragana Marjanović i imam 28 godina. Pokušavala sam da ostanem u drugom u stanju, ali kako mi nije uspevalo, počela sam sve češće da posećujem ginekologa. Zahvaljujući tome, a i stručnosti moje doktorke, putem ultrazvuka dijagnostikovan mi je tumor jajnika u najranijoj fazi. S obzirom na to da nisam imala nikakvih simptoma koji su mogli da nagoveste bolest, urađen mi je niz hormonskih analiza koje su potvrdile sumnje.

Ubrzo potom su usledile dve operacije i 3 ciklusa hemioterapije. Kako je tumor zahvatio samo jedan jajnik, operativnim putem isti je odstranjen, dok je uz konsultaciju sa doktorima drugi sačuvan, da bih mogla jednog dana da se ostvarim kao majka.

Šest meseci nakon završenog lečenja, osećam se potpuno zdravo, što su rezultati i pokazali. Bolest koja me je zatekla, bila mi je podstrek da kompletno promenim način ishrane, kao i da povećam fizičku aktivnost. Takođe smatram da je vrlo bitno zaštititi organizam od svakodnevnog stresa, jer on dodatno pospešuje svaku bolest.

Uz redovne kontrole i redukovan način života, nemam strah da će se bolest ponovo pojaviti i iskreno se nadam da ću za par meseci moći da razmišljam o trudnoći.

Učlanjenjem u Udruženje Progovori, htela bih svim ženama da pružim podršku, podstaknem na redovne posete lekaru i ukažem da se uz pozitivne misli, jaku volju i podršku najbližih, sve prepreke mogu savladati, u čemu sam i ja uspela.