Progovori...

Anđelina Džoli se preventivno podvrgla dvostrukoj mastektomiji


 Anđelina Džoli se preventivno podvrgla dvostrukoj mastektomiji

 

Donela je ovu tešku odluku nakon što je otkrila da ima 87% šansi da oboli od raka dojke i 50% šansi za rak jajnika, iako je taj rizik drugačiji kod svake žene.
Majka tridesetsedmogodišnje glumice umrla je u 57. godini od raka jajnika nakon dugogodišnje borbe. Anđelina, znajući da spada u rizičnu grupu, podvrgla se testovima i otkrila da je nasledila mutirani BRCA1 gen te su njene mogućnosti da oboli od raka mnogo veće.
Rešila je da ovu opasnost smanji na minimum te se podvrgla operaciji. Kako kaže, krenula je od grudi zato što je rizik od raka dojke veći u njenom slučaju i operacija je zahtevnija. Nakon uspešnog zahvata doktori kažu da su šanse za rak dojke smanjene na ispod pet odsto.
Ističe da odstranjivanje obe dojke nije promenilo njen način da se oseća ženstvenom i nada se da će njeno iskustvo koristiti mnogim ženama. Rak i dalje unosi strah i stvara osećaj bespomoćnosti, ali danas je moguće preko testova krvi i redovnih ginekoloških pregleda otkriti bolest u ranoj fazi i krenuti u borbu na vreme.