Progovori...

Hormoni krivi za rak

Mnogo godina se istražuju geni BRCA 1 i BRCA 2 i njihova povezanost sa rakom dojke i jajnika, a tek sada su na tragu ozbiljnijim argumentima na koji način su žene nosioci ovih gena predisponirane za razvoj baš ovih vrsta raka.

Mutirani BRCA gen utiče na nivo hormona u krvotoku, a poslednja istraživanja su otkrila da abnormalan nivo ženskih hormona u krvi obolelih žena može da bude ključ istraživanja.

Ispostavilo se da su žene sa BRCA 1 ili BRCA 2 mutacijama gena izložene sasvim različitim nivoima ženskih hormona - estradiola i progesterona, nego žene koje nemaju ove gene. A ova dva hormona su odranije označeni kao faktori rizika upravo za rak dojke i jajnika.

Istraživači su otkrili da BRCA 1 i BRCA 2 izazivaju nekontrolisano bujanje hormona u krvi, pa se veruje da izmena u BRCA genima menja osetljivost tkiva na hormone. Ovo je veoma važna vest, jer otvara vrata ka novim istraživanjima o prevenciji raka jajnika i dojke.

Dosadašnje studije donele su napredak u otkrivanju mogućeg rešenja - u pitanju je denosumab, antitelo koje se već koristi u lečenju osteoporoze. On će verovatno moći da se koristi i za prevenciju raka kod žena sa mutiranim BRCA genima. Ovo antitelo ima svojstvo da snižava nivo ženskih hormona u krvi.

Izvor: Večernje novosti