Progovori...

Ishrana


Ishrana kao najbolji lek

Manjak vitamina B17 je jedan od uzroka pojave raka. Nalazi se u voću i povrću koje treba redovno konzumirati.
Danas je uglavnom poznato da rak nastaje kada određene ćelije u organizmu počnu nezaustavljivo da se umnožavaju. Do toga dolazi pod uticajem raznih materija. Veštački konzervansi, duvanski dim, zagađena voda, kao i mnogi drugi kancerogeni elementi uglavnom čine okruženje savremenog čoveka. Statistički podaci o ovoj vrsti bolesti su svakako zastrašujući, ali i bez njih je svako od nas sposoban da uvidi koliku pretnju ona predstavlja. Ono što nam ostaje jeste da otvorimo četvoro očiju i da, kroz neke, na izgled male stvari, očuvamo zdravlje našeg organizma jer je preventiva svakako najbolji lek.
Kancerogene materije su zapravo okidači koji pokreću ubrzano umnožavanje ćelija. Sve se dešava kada u organizmu već postoji hroničan poremećaj metabolizma, odnosno kada jedan od vitalnih sastojaka nedostaje. Mnoga istaživanja o ovoj bolesti su došla do istog zaključka, odnosno do otkrića da je vitalni sastojak koji remeti metabolizam i čiji manjak izaziva pojavu raka zapravo vitamin B17.
Vitamin B17 se nalazi u prosu, kukuruzu, semenju jabuke, bademu, slatkom kropmiru, salati, semenkama limuna, trešnje, šljive, kruške, breksve, nektarine i mnogim drugim biljkama. Skoro sve koščice iz familije ruža (Rosaceae) imaju B17. Koščice i semenke od voća imaju i druge hranljive materije: neke proteine, nezasicene masne kisline i razlicite minerale. Ipak, najveci izvor vitamina B17 su koščice kajsije.
Takođe, u prevenciji malignih oboljenja preporučuje se ishrana sa namirnicama bogatim antioksidantima kao što su vitamin C, E i biljni oblik vitamina A beta-karoten, cink, selen, razne organske kiseline i dr. Ove supstance se najviše nalaze u povrću i voću. Zbog toga neki autori smatraju da je rak zapravo rezultat nedostatka biljnih namirnica, pre svega voća i povrća.
Ukoliko pogledamo iskustva onih koji su se već izborili sa ovim problemom, uviđamo da je u svakom od ovih slučajeva moralo doći do promene režima ishrane. Ono što unosimo u svoj organizam je svakako jedan od najbitnijih elemenata za naše zdravlje.