Progovori...

Kako ljubimci utiču na naše zdravlje?

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, dve trećine Amerikanaca ima barem jednog ljubimca. Broj ljubimaca u toj zemlji se od 1967. do 2006. popeo sa 40 na 160 miliona.

Ljubimci smanjuju stres

Ako ste pod stresom, provodite vreme sa životinjom. Mnoga istraživanja su pokazala da maženje psa smanjuje krvni pritisak. Takođe, vlasnici životinja lakše se oporavljaju od stresnih situacija u društvu ljubimca od ljudi koji utehu pokušavaju da pronađu u prijatelju ili čak partneru.

Ljubimci poboljšavaju zdravlje srca

Druženje sa životinjom ne smanjuje samo krvni pritisak, nego i holesterol i trigliceride. Tome doprinosi i činjenica da vlasnici ljubimaca više vremena provode napolju i u pokretu pa su uopšteno u boljoj formi. Svi ti faktori pomažu zdravlju srca.

Ljubimci pomažu u borbi sa depresijom

Brojna istraživanja su pokazala da vlasnici ljubimaca imaju manje šanse za depresiju. Ljubimci nam pomažu da se osećamo manje usamljeni i izolovani, a stručnjaci se slažu da imaju veliki pozitivan psihološki učinak na ljude, posebno među populacijom koja je sklona depresiji.

Terapijski ljubimci

Terapijski psi i mačke u inostranstvu se često koriste u bolnicama kako bi pomogli pacijentima koji se oporavljaju od operacije, lečenja ili bolesti. Odlična stvar je što u takvim programima većina ljubimaca i ne zahteva poseban trening, sve dok su poslušni i prijateljski nastrojeni. Ta tema još treba da bude istražena, ali većina zdravstvenih stručnjaka tvrdi da vide pomak nabolje kod pacijenata kojima ljubimci prave društvo.

Radni psi

Idealni primeri su psi vodiči koji pomažu slepima ili psi koji pomažu autističnoj deci u svakodnevnom funkcionisanju. Ove životinje su dobro utrenirane i značajno pomažu svojim vlasnicima u uobičajenim životnim aktivnostima.

Izvor: B92