Progovori...

Snovi za bolji dan

Snovi za bolji dan

 

San, isto kao i ishrana i fizička aktivnost, jedna je od najbitnijih stavki koja utiče na naše zdravlje, a koju često zapostavljamo misleći da možemo da pobedimo sopstveni organizam.
Balansirajući između dnevnih obaveza i odmora, najčešće se nađemo u situaciji da žrtvujemo svoje telo i san zarad obavljenog posla. Međutim, dobar san je veoma bitan ne samo za zdravlje već i za produktivan rad. Spavanje čini da se osećamo bolje, ali njegova važnost prevazilazi bolje raspoloženje i manje podočnjake. Adekvatan san je ključ kvalitetnog života i utiče na zdravlje srca, mozga, kao i na manjak stresa za koji znamo da je uzrok mnogim bolestima, pa i raku.
Neka novija istaživanja su pokazala da je ženama potrebno više sna nego muškarcima. One više trpe psihički i telesno ukoliko nisu dovoljno naspavane. Pretpostavlja se da je razlika u hormonima zapravo razlog tome. Međutim, bez obzira na razlog, žene bi trebalo da povedu više računa zbog broja bolesti kojima su same, kao žene izložene.
Manjak sna izaziva stres i napetost, dovodi do poremećaja metabolizma, a to svakako utiče na veću podložnost bolestima koje danas predstavljaju pretnju. Svega nekoliko prospavanih sati ima značajan uticaj na više od sedamsto gena koji utiču na imuni sistem, metabolizam i otpornost organizma.