Progovori...

Stres deluje pogubno na žensko zdravlje

Stres deluje pogubno na žensko zdravlje

 

Stres uzrokuje neravnotežu hormona u organizmu i izaziva ubrzano starenje jajnika.
Studije su pokazale da postoji razlika između žena i muškaraca kada je reč o reakciji na stres. Takođe, postoji i velika razlika u posledicama koje stres ostavlja na zdravlje žene. Ne samo da emotivno drugačije reaguju, već akutni i hronični stres mnogo više utiču na žensko fizičko i mentalno zdravlje.
Ova činjenica svakako ne ohrabruje, jer se može reći da je stres kod žena danas udvostručen. Suočavaju se sa velikim pritiskom u pokušaju da izbalansiraju sve probleme i obaveze koje ih čekaju ne samo na poslu već i kod kuće. Čest je osećaj anksioznosti i nemoći kada se suoče sa brojem nedovršenih dnevnih obaveza, i tada se najčešće javlja bol u stomaku. Bez obzira da li je to strah od neuspeha i razočaranja, posledice koje stres ostavlja jesu različite i zavise od osobe do osobe. Međutim, postoji određeni broj snažnih hormona koje žensko telo ispušta kada je pod stresom, a to su adrenalin, oksitocin, kortisol i dr. Ovakve promene remete krvni pritisak, digestivni trakt ali i reproduktivni trakt. Hronični stres zbunjuje organizam i uništava imuni sistem, što samo po sebi povećava rizik od većine bolesti.
Takođe, neka francuska istraživanja sugerišu da žene, koje su više izložene stresnim situacijama, brže ulaze u menopauzu, kada je zapravo rizik od mnogih ženskih bolesti mnogo veći. Stvaranjem hormonalne neravnoteže, dolazi i do ubrzanog starenja jajnika.