Progovori...

SZO: Od raka će oboleti čak 25 miliona

Za svega četiri godine broj obolelih od raka povećan je sa 12,7 miliona (2008) na 14,1 milion (2012), prenosi britanski "Gardijan" pozivajući se na najnoviji izveštaj SZO "World Cancer Report". Povećanje tokom narednih dvadeset godina znači broj obolelih veći za čak sedamdeset posto.

U izveštaju se navodi da je borba protiv ove bolesti veoma teška, te da bi još više pažnje valjalo usmeriti na prevenciju. Čak i razvijenije, imućnije zemlje, imaju problema sa skupim tretmanima lečenja i nege obolelih od raka, zbog čega bi jači akcenat trebalo staviti na obrazovanje stanovništva i razvijanje svesti o prevenciji.

Najveći broj obolelih od raka zabeležen je ipak u siromašnim i zemljama u razvoju. U tim zemljama najčešća su dva tipa raka – oni izazvani infekcijama, poput raka grlića materice, i oboljenja izazvana načinom života savremenog čoveka, koji uključuje povećanu konzumaciju duvana, alkohola i prerađene hrane, dok istovremeno isključuje fizičku aktivnost, piše u uvodu izveštaja Margaret Čan, generalna direktorka SZO.

"Uprkos uzbudljivim otkrićima i napretku, izveštaj pokazuje da ne možemo da se izborimo sa problemomo raka", smatra dr Kristofer Vajld, direktor Međunarodne agencije za istraživanje raka, i jedan od autora izveštaja. On takođe navodi da je veća posvećenost prevenciji i ranom otkrivanju raka je očajnički potrebna kao dodatak novim tretmanima lečenja.

Kada je reč o muškarcima, najučestaliji je rak pluća (16,7% slučajeva), koji je ujedno i "najveći ubica" (23,6%). I u slučaju žena najsmrtonosniji je rak pluća (13,8%), dok je najrasprostranjeniji rak dojke (25,2%), koji i izaziva 14,7% smrtnih slučajeva. Među ostalim obolelima najčešći su rak creva i prostate.

Alkoholizam, gojaznost i fizička neaktivnost, uz preveliku konzumaciju cigareta, najčešći su razlozi za obolevanje od raka, zaključuje se u izveštaju. Autori pozivaju na što češće i delotvornije debate o tome kako pobediti rak, a kao mere prevencije navode, između ostalog, i povećanje poreza na slatka kalorična pića.

Izvor: B92

Foto: 21Tanks